Регионален исторически музей – Стара Загора ще се включи в честванията на 150-годишнината на митрополит Неофит Видински в родния му град Гълъбово

Изложба "За правда и човечност”, посветена на 150 години от рождението на Видински митрополит Неофит, ще бъде открита на 20 октомври 2018 г. в 16.30 ч. в родния му град Гълъбово.

            Тя  е осъществена по инициатива на Видинска Света Митрополия, със съдействието на Държавен архив Видин и Централен държавен архив. В родния край на този колос на вярата, надеждата, любовта и правдата, изложбата се реализира съвместно от Община Гълъбово, Старозагорска Света Митрополия, Видинска Света Митрополия, Регионален исторически музей-Стара Загора, Държавен архив-Стара Загора.

            Митрополит Неофит Видински е една от най-ярките личности в историята на Българската православна църква. Оставил е незаличими следи в живота, устройството и развитието на Българската православна църква. Малко известен факт е, че той е роден със светското име Никола Митев Караабов в село Кум Дуванджий (днес град Гълъбово, Старозагорско). В църковното си поприще служи 63 години като архиерей, 57 години като Видински митрополит и почти 15 години като наместник-председател на Св. Синод.

            Изложбата ще бъде разположена в сградата на общината и ще е достъпна за публиката в град Гълъбово от 20 до 30 октомври 2018 г. Тя включва 15 табла с 53 документа и 61 фотографии, които проследяват основни събития от живота на дядо Неофит. Сред тях са редица интересни документи, например протоколите на Св. Синод по еврейските въпроси, писмата му до министър-председателя Богдан Филов за защита на евреите, възраженията му против преследванията и ограниченията налагани на българските евреи, и редица други.

 

 

постоянна експонация

На 19 юни (сряда) 2019 г. от 17:30 ч. в Зала 33...
На 18 май 2019 г. на IV експозиционно ниво в РИМ-...

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!