ПФК Берое използва уникалния шрифт „Заралитик“ на своите екипи за сезон 2018-2019 г.

Регионален исторически музей – Стара Загора приветства решението на ръководството на ПФК Берое да използва уникалния шрифт „Заралитик“ на своите екипи за сезон 2018-2019 г.

За неговото създаване са използвани мотиви от уникалния съд – зърнохранилище, от късния неолит VI  хил. пр. Хр. Съдът е за съхраняване на зърно, което е използвано за посев. Външната му повърхност е украсена с геометрични мотиви, изпълнени с бяла боя и между тях полета с фини канелюри.

Съдът е част от експозицията „Праисторическото изкуство в Старозагорско“ в музей „Неолитни жилища“.

Древните земеделско скотовъдски общности, обитавали град Стара Загора и неговия регион през VI – V хил. пр. Хр. са създали култура, която е поставила основата на Европейската цивилизация.

В тогавашното безписмено общество те са изразявали познание и представите си за света чрез символични знаци върху керамичните съдове и други техни предмети.

Невероятна е идеята на Футболен клуб Берое да популяризира археологическото богатство на Стара Загора, за да стане градът ни предпочитана туристическа дестинация.

Отправям официална покана към изпълнителния директор на клуба - г-н Илко Русев, спортния щаб на отбора и всички футболисти да посетят музей „Неолитни жилища“.

За мен ще бъде удоволствие лично да ги запозная с откритата двуетажна неолитна къща, както и с невероятната колекция от най-добрите произведения на праисторическото изкуство в Старозагорска област.

Ще могат да видят и оригинала на съда - зърнохранилище, чиято украса е послужила за създаването на уникалния шрифт върху екипите на отбора.

 

 

Петър Калчев –

Директор на Регионален исторически музей – Стара Загора

 

постоянна експонация

На 15 май (сряда) в НАИМ при БАН бе открита...
На 7 март 2019 г. на IV експозиционно ниво в РИМ-...

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!