ПЛАМЪЦИ В ПЛАТНАТА НА НОЩТА

15 юни от 20 часа

16 юни от 21,30 ч.

Антична улица, Регионален исторически музей - Стара Загора

 

ΦΩTIA ΣTA IΣTIA TНΣ NYXTAΣ

ПЛАМЪЦИ В ПЛАТНАТА НА НОЩТА

Едноактна опера

Световна премиера

 

Постановка – Пламен Бейков

Пластика – Ромина Славова

Сценография – Тодор Демеров

Превод на субтитрите – Атина Василиаду-Кънева

 

Действащи лица и изпълнители:

Исѝодос, историк –  Георгиос Филаделфевс, тенор

Атина, студентка – Елена Петрова, сопран

Три кариатиди – Мария Лакка,Клои Александър,Светлана Павлова

Валентина Василева – пиано, орган

Даниела Арнаудова – арфа,ударни

 

„Пламъци в платната на нощта“на  Гиóргос Минáс е възхваляващ спомен за гибелта на гръцкия студент по геология Костас Георгакис.

 

Билети на касите на Операта (в дните на представлението - на място на касата на РИМ - Стара Загора), цена: 10 лв.

 

Костас Георгакис е роден на 23 август 1948 година на остров Корфу (Керкира). В знак на протест срещу военната диктатура в родината си, понесъл изпитанията от преследването и натиска на гръцките тайни служби, Костас Георгакис решава да жертва живота си и така да привлече вниманието на Западна Европа върху унищожаването на демокрацията в Гърция. На 19 септември 1970 година около 3 часа сутринта той се самозапалва на площад „Маттеотти“ в Генуа. Случайни свидетели на протестния му акт са само няколко служители по чистотата, които виждат горящата му фигура и чуват неговите предсмъртни викове: „Да живее Гърция!“, „Долу тираните!“, „Долу полковниците фашисти!“, „Аз го направих за моята Гърция!“. Смъртта на Костас Георгакис оказва въздействие върху стабилността на властта на военните в Гърция. Протестните действия срещу военната хунта се засилват и достигат своята кулминация в студентските протести, които на 17 ноември 1971 година завършват с нахлуването на военните с танкове в Университета и със смъртта на 24 студенти и още над 1000 ранени. Това е и краят на военната диктатура в Гърция. Студентът от Корфу наистина се е превърнал в горящата факла, унищожила с пламъците си мрачните платна на черния кораб на диктатурата.

В настоящото първо за музикалния свят представяне на операта „Пламъци в платната на нощта“ възхвалата на героя Костас Георгакис се постига чрез терзанията на съвестта на анти-героя Исѝодос – съвременник на събитията, но останал безучастен към тях.

 

„Пламъци в платната на нощта“ е психологическа драма, която навлиза в  жанра на историко-политическата опера-оратория. Посланията, които творбата носи са значими и в нашето съвремие, което, за жалост, също е свидетел на подобни саможертви. Постановката на Старозагорската опера открито казва на своята публика: „Отказът от съпротивление на злото те превръща в негов съучастник.“ и „Разпалвайте сърцата си навреме!“.

постоянна експонация

На 22 юли 1877 г. град Стара Загора е освободен...
На 5 декември 2018 г. в Малка експозиционна зала...

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!