Откриване на изложба "Могъществото на тракийските владетели – изгубеното и намерено съкровище от гробницата до с. Дълбоки"

В „Нощта на изкуствата“ на 30 септември от 21:30 ч. на IV-то експозиционно ниво в РИМ – Стара Загора ще се открие изложба в табла „Могъществото на тракийските владетели – изгубеното и намерено съкровище от гробницата до с. Дълбоки“. Изложбата е реализирана по проект, финансиран от Министерство на културата.

 

Гробната находка от с. Дълбоки, Старозагорско е открита през 1879 г. при подготовка на терен в близост до селото. През месец април поручик Н. П. Кляузов получава нареждане от генерал-губернатора на Румелия – Столипин да замине за Старозагорски окръг, за да събере различни статистически данни. На 12 април Н. П. Кляузов се намира в с. Дълбоки, където случайно присъства на разкриване на гробница.

Тя се намира на около 200 м от самото село. При подготовката на терена се попада на голям обработен камък, което в последствие се оказва капакът на гробница, намираща се на 60 см под повърхността. Гробницата е изградена от обработени варовикови плочи с размери: дължина 2,35 м; ширина 1,60 м и височина 1,50 м. Покрита е с четири плочи, издялани стреховидно. Вероятно над нея е била издигната могила.

Във вътрешността и е открит скелет с бронзова броня. Върху нея е поставен златен нагръдник, а около скелета фрагментирани железни предмети, предимно части от оръжия. При краката са открити 5 глинени, 3 бронзови, 4 сребърни съда и един железен канделабър с три крака (счупен на две части). Открити са и фрагменти от изтляло дърво, вероятно от дървения саркофаг, в който било положено тялото.

Изследователите на Дълбошката находка я отнасят към V в пр. Хр. , като подчертава че тя принадлежи на богат тракийски аристократ.

Още през 1879 г. находката е прибрана първо в Пловдив, а след това е пренесена в Русия. През 1914 г. директорът на Ермитажа проф. Валдхауер, откупува от археолога Спицын една от сребърните чаши. Останалите предмети стават притежание на Ашмолския музей в Оксфорд, Англия, където се съхраняват и до момента.

 

постоянна експонация

Музеен обект „Хилендарски метох“ ще бъде отворен...
Нумизматичната изложба представя най-новите...

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!