Откриване на изложба "Знамето на свободата"

Регионален исторически музей - Стара Загора,

 

Художествена галерия Стара Загора

 

Национално дружество „Традиция” – клон Стара Загора

 

уреждат

 

веществено-документална изложба

 

„Знамето на свободата”,

 

посветена на 140-годишнината от боевете за Стара Загора (19/31 юли 1877 г.).

 

 

 

Ще бъдат експонирани ордени, медали, значки, плакети, хладно и огнестрелно оръжие; фотографии и художествени творби, документи и вещи – паметни знаци от Освободителната война.

На 19/31 юли 1877 г. край Стара Загора се състои първият голям сблъсък между двете воюващи армии по време на Руско-турската война (1877-78 г.), изходът от който до голяма степен предопределя последвалото развитие на военните действия. Нещо повече – в онзи зноен летен ден, около 3500 българи в състава на Българското опълчение, с командир генерал Николай Столетов, за пръв път влизат в бой за освобождението на родината си. Готови, както те самите твърдят, да жертват себе си до последната капка кръв.

В боевете за защитата на Стара Загора, Българското опълчение получава своето бойно кръщение, а Самарското знаме, обагрено с кръвта на героите, се превръща в символ на свободата.

Идеята на изложбата, финансирана от Община Стара Загора, е да покаже безсмъртието на подвига и силата на волята, да напомни за героизма и трагизма на събитията, които съпътстват политическото възкресение на България.

Изложбата ще бъде съпроводена от реплики на опълченски униформи, експонирани в интерактивен кът „Битката за Стара Загора – бойното кръщение на българското опълчение”.

Откриване: 27 юли 2017 г., 18:00 ч.

Регионален исторически музей – Стара Загора, IV експозиционно ниво

 

На 28 юли 2017 г. в РИМ – Стара Загора ще бъде изнесена тематична беседа за деца „Из живота на един опълченец”, придружена от демонстрация на оръжие от Руско-турската война (1877-1878 г.). Участието в беседата е безплатно. Начални часове: 11:00 ч. и 16:00 ч.

постоянна експонация

По случай Патронния си празник 6 декември над 100...
На 5 декември 2018 г. в Малка експозиционна зала...

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!