Нова книга „С български дух и европейска мисъл”

          В това първо по рода си издание са включени онези старозагорци, които в периода от втората половина на XIX до 40-те години на ХХ век учат извън пределите на България и се връщат да работят в Стара Загора. Някои остават тук до смъртта си, други - по няколко години, трети са родени в други населени места, но жизненият им път е дълбоко свързан с града.

         Учейки в европейски университети, те придобиват широки познания не само по различни специалности, а и за света, за новостите, запознават се с опита на напредналите държави в различни сфери на живота. Установяват разностранни контакти с изтъкнати общественици, учени, дейци на културата, политици, интелектуалци, като ползват опита и помощта им в родолюбивата си дейност. Когато се завръщат в България и в Стара Загора, стават част от интелектуалния елит и отдават безкористно своите сили, възможности, познания за изграждане на новия облик. Те са администратори, политически дейци, адвокати, лекари, учители, военни, стопански дейци, архитекти, учени, художници, поети, музиканти и най-вече родолюбци. Наред с огромната промяна, която се извършва в собственото им съзнание и светоусещане, те са носители и популяризатори на европейски морал и нравствени норми. Почитани и уважавани от цялото гражданство, са сред постоянните спомоществователи, участват в разнообразни културни изяви. Съоснователи и членове са на "Родителската дружба", Дружество "Театър", Археологическо дружество "Августа Траяна", благотворителните дружества "Добрий Самарянин", "Св. Пантелеймон", "Самарянка" и други обществени организации.

         Книгата е богато илюстрована със снимки и документи, съхранявани в Регионалния исторически музей, Градската художествена галерия, Държавния архив в Стара Загора, къща музей "Гео Милев", Регионална библиотека „Захарий Княжески” и от личния архив на Николай Гичев и сем. Пейкови.

         Изданието може да бъде закупено на Сувенирен щанд в РИМ – Стара Загора!

 

постоянна експонация

Желаещите да посетят РИМ - Стара Загора, Музей...
На 7 март 2019 г. на IV експозиционно ниво в РИМ-...

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!