В нощта на изкуствата в Регионален исторически музей – Стара Загора ще бъде открита изложба-базар „ШЕВИЦАТА – МОЛИТВА И БЛАГОСЛОВИЯ”

Тази година в нощта на изкуствата на 28 септември един от акцентите в програмата на РИМ-Стара Загора ще бъде изложбата-базар „Шевицата – молитва и благословия”.  На  IV експозиционно ниво ще гостува Национално сдружение  „Работилница Седянка”. Участниците в него, съхраняват и разпространяват традиционните умения на българката в областта на ръкоделието. Те развиват и насърчават любовта към народното творчество сред младото поколение и обучават желаещите да се научат да бродират, опазват, описват и популяризират  старинните техники на ръкоделното изкуство.

В изложбата-базар ще бъдат представени автентични шевици и тъкани от края на XIX-началото на XX век, бродерии с български шевици, изработени през 60-те-80-те год. на ХХ век, възстановки на стари шевици.

За любознателните ще бъдат демонстрирани различни видове бродерии, изработване на шита дантела, плетене на калоферска дантела. В ателието „Шевицата – тайнство и скрита символика” децата и младежите ще се запознаят със символиката на орнаментите и цветовете, ще оцветяват шевици по свой избор.

Всеки посетител на музея ще може да си закупи изделие, изработено от майсторските ръце на жените от „Работилница Седянка”.

постоянна експонация

На 23 февруари 2019 г. от 13,00 часа ученици и...
На 5 декември 2018 г. в Малка експозиционна зала...

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!