Веществено-документална изложба и кръгла маса "За правда и човечност”

             На 1 ноември в Архитектурен комплекс „Музей на религиите”  бе открита изложба „За правда и човечност”, посветена на 150 години от рождението на Видинския митрополит Неофит - една от най-ярките личности в историята на Българската православна църква. 

Изложбата се реализира със съдействието на Видинска света митрополия, Централен държавен архив и Държавен архив – Видин и с подкрепата на Старозагорската Света митрополия, Община Стара Загора, Регионален исторически музей – Стара Загора и Държавен архив – Стара Загора.

            За да бъде отдадена заслужена почит на дядо Неофит - един народен будител, свързан с нашия край, Регионален исторически музей – Стара Загора организира и кръгла маса, посветена на живота и дейността на Неофит Видински.

            Гостите на събитието бяха поздравени от г-н Петър Калчев, директор на музея в Стара Загора, който припомни и народополезната дейност на старозагорските митрополити, пазители на българския дух в епархията.

            Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в словото си напомни за връзката между „двамата деятели на духа и вярата” дядо Неофит и първия Старозагорски митрополит Методий.

            Поздравителни думи за Деня на народните будители – 1 ноември поднесоха г-жа Иванка Сотирова – Зам. кмет на Община – Стара Загора и г-жа Петя Чакърова – Зам. областен управител.

            За някои основни моменти от живота на Неофит, отдаден изцяло в служба на Бога и хората, говори г-жа Райна Антонова, уредник в Регионален исторически музей – Стара Загора. Тя акцентира върху дейността му за защита на българските евреи по време на Втората световна война, заради която е предложен за званието „Праведник на света”.

            Ставрофорен иконом Йордан Василев, изучавал години наред живота и дейността на митрополит Неофит, разказа за неговите усилия за възстановяване на църковните храмове в няколко старозагорски села.

            Г-н Галинтин Караславов, началник на Държавен архив – Стара Загора  запозна присъстващите с интересен спомен на дядо Неофит за срещите му с Методий Старозагорски и дейността му по изграждане и благоустрояване на  парк „Аязмото”.

            Кръглата маса завърши с благодарствени думи към организаторите, произнесени от г-жа Виктория Караабова – Стоянова, родственица на Видинския митрополит Неофит.

        

 

 

 

 

 

 

 

 

постоянна експонация

По случай 24 май - Денят на българската просвета...
На 7 март 2019 г. на IV експозиционно ниво в РИМ-...

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!