ЗАКРИТА! ЗНАМЕТО НА СВОБОДАТА

На 27 юли 2017 г. на 4-то експозиционно ниво в РИМ – Стара Загора бе открита изложбата „Знамето на свободата”, посветена на 140-годишнината от боевете за Стара Загора (19/31 юли 1877 г.). За основната концепция на изложбата и за материалите, които са представени в нея разказаха г-жа Ваня Ценкова, уредник „История на българските земи XV - XIX в.” в РИМ – Стара Загора и проф. Марин Добрев, директор на Художествена галерия – Стара Загора. Участват експонати от фонда на РИМ – Стара Загора, Художествена галерия Стара Загора и Национално дружество „Традиция” – клон Стара Загора.


На откриването присъстваха г-н Румен Димитров, зам. министър на културата на Република България, г-жа Иванка Сотирова, зам. кмет „Хуманитарни дейности” при община Стара Загора и г-жа Гергана Микова, областен управител на област Стара Загора.
 

В изложбата са експонирани ордени, медали, значки, плакети, хладно и огнестрелно оръжие; фотографии и художествени творби, документи и вещи – паметни знаци от Освободителната война.


На 19/31 юли 1877 г. край Стара Загора се състои първият голям сблъсък между двете воюващи армии по време на Руско-турската война (1877-78 г.), изходът от който до голяма степен предопределя последвалото развитие на военните действия. Нещо повече – в онзи зноен летен ден, около 3500 българи в състава на Българското опълчение, с командир генерал Николай Столетов, за пръв път влизат в бой за освобождението на родината си. Готови, както те самите твърдят, да жертват себе си до последната капка кръв.


В боевете за защитата на Стара Загора, Българското опълчение получава своето бойно кръщение, а Самарското знаме, обагрено с кръвта на героите, се превръща в символ на свободата.


Идеята на изложбата, финансирана от Община Стара Загора, е да покаже безсмъртието на подвига и силата на волята, да напомни за героизма и трагизма на събитията, които съпътстват политическото възкресение на България.


Изложбата е съпроводена от реплики на опълченски униформи, експонирани в интерактивен кът „Битката за Стара Загора – бойното кръщение на българското опълчение”.

 

 

 

 

 

 

 

постоянна експонация

По случай 24 май - Денят на българската просвета...
На 7 март 2019 г. на IV експозиционно ниво в РИМ-...

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!